Letos jsme se dozvěděli, že nejedeme do Brna (viz komiks) na vyhlášení nejlepšího školního časopisu roku. Naštěstí nám to p. uč. Lotreková vynahradila a zařídila návštěvu Moravskoslezského deníku, kde pracuje moje mamka jako grafička. 

Po třetí vyučovací hodině jsme odjeli do centra, kde má sídlo Moravskoslezský deník. Mamka si pro nás přichystala program na celý zbytek dne. Začali jsme třetím patrem, kde mají kanceláře inzertní poradci. Dozvěděli jsme se něco o jejich práci, např. jak se domlouvají s klienty, jaká je průměrná cena inzerátu apod. Jejich práce je jedna z nejdůležitějších, protože inzerce živí noviny.

Od kanceláře inzertních poradců jsme se přesunuli do kanceláře jejich šéfa, ležící ve stejném patře. Zde jsme si prohlédli různé časopisy, které také spolu s novinami spadají pod Deník. Vůbec jsme netušili, že např. časopis National Geographic pod něj v Česku také spadá.

Prohlížíme si časopisy patřící Deníku

Ještě než jsme se vydali dále, zastavili jsme se na okamžik na sekretariátě, kde nám slečna sekretářka pověděla pár zajímavostí o své práci. Šlo především o administrativu. 

Odtud už jsme se přesunuli do kanceláře šéfredaktora, který nám pověděl o samotném Deníku. Víte, kolik vydání Deníku vychází v Moravskoslezském kraji? Kdybychom tohle věděli, mohli jsme vyhrát bludišťáka 😀 Ale bohužel naše tipy byly úplně mimo. Zatímco Vojta vykřikoval astronomická čísla, my ostatní jsme Deník spíše podceňovali 🙂 Správná odpověď byla šest. Na první pohled všechna vydání vypadala stejně, ale dozvěděli jsme se, že se nepatrně liší. Např. lidi z Frýdecko-místecka nezajímá, že se opravuje chodník v Ostravě-Porubě. Proto noviny vychází denně v šesti mutacích, na první pohled vypadajících stejně, avšak s nepatrnými rozdíly, jež ocení lidé z jednotlivých oblastí. Dokonce byl šéfredaktorem pochválen i náš časopis, a to za svou obsažnost, přehlednost a barevnost. To nás hodně povzbudilo pro další práci!

V rukách držíme (kromě našeho časopisu) různé mutace Deníku severní Moravy

Odtud jsme se přesunuli do čtvrtého patra, kde se nachází kanceláře redaktorů, fotografů a správce IT. Navštívili jsme redaktora, který nám předvedl svou práci. Zrovna pracoval na zítřejším vydání a ukázal nám, jak píše článek, vkládá titulek, fotku atd. Měli jsme tedy tu čest, jako první v celé České republice, vidět vydání aktuálního čísla 😀 

Jelikož byli zrovna fotografové (a stejně tak i většina redaktorů) v terénu, řekla nám něco o jejich práci mamka. Odtud jsme sešli dolů až do prvního patra, kde se nacházela tzv. řádková inzerce. Zde si lidé chodí vyřizovat vzpomínku do novin na blízkou zesnulou osobu. 

Nakonec jsme si nechali druhé patro, kde mj. sedí i moje mamka. Začali jsme kanceláří, kde se zadávají objednávky všech prodaných inzercí. Bylo nám předvedeno, jak taková objednávka vypadá, všechny její náležitosti, jež musí obsahovat, jak se zpracovává atd. Viděli jsme zde také již hotové inzeráty nahrané v systému, před tím než odejdou do tisku. 

Dále jsme pokračovali opět k jedné z nejdůležitějších místností – ke korektorně. Jak již z názvu vyplývá, zde putují všechny články a texty ze všech kanceláří, a opravují se. Probíhá to tady jako ve škole. Korektoři (kteří musí mít často pevnou vůli, aby ustáli všechny ty hrubky, jež se v článcích vyskytují) vše opraví a podtrhnou červenou, tak jako vám to dělá p. uč. Lotreková při opravě diktátu 😀 Kromě gramatických hrubek a překlepů také opravují nevodné texty. Zde je ukázka titulku od nejmenované pohřební služby, jenž musel být opraven:

Vaše smrt, naše radost!

Ano, i takové věci se občas najdou 🙂 Sdělili nám, že je jejich práce baví a často se u ní nasmějí.

Korektoři
IMG_20181119_121859
Ukázka opravené stránky deníku

Dále jsme navštívili kancelář plánovačů, producerů a sportovních redaktorů. Práce plánovačů spočívá v tom, že každý den naplánují, co na které stránce vyjde. Produceři kontrolují, zda je vše, jak má být, a pokud vše souhlasí, večer odešlou noviny do tiskárny v Olomouci. Noviny se totiž tisknou v noci až do dvou do rána. Do čtyř do rána musí být rozvezeny do krajů a mezi čtvrtou a půl osmou musí být dostupné v novinových stáncích a ve schránkách předplatitelů. 

Sportovní redaktoři mají mezi sebou rozdělené sporty. Každý den bývají v terénu, kde zapisují průběh daného zápasu a poté o tom napíšou do novin.

A nakonec to nelepší – konečně jsme se přesunuli do kanceláře mamky 😀 Sedí zde s kolegy z distribuce, kteří se starají o předplatitele novin. Zvedají hovory a vyřizují objednávky, požadavky či nespokojenosti, pokud někomu nepřišly noviny včas. 

Mamka nám řekla něco o své práci grafika. Ukázala nám přílohy, které vyrobila a představila nám program, ve kterém pracuje. Jako překvapení nám vytiskla titulní stranu mimořádného vydání s naší fotkou, které však samozřejmě nikdy nevyjde 🙂 

Pracovní místo mamky
mimoradne_vydani
"Mimořádné vydání"

Nakonec jsme ještě dostali dárkové tašky od Deníku se spoustou časopisů, s propiskou atd. 

Prohlídku jsme si nesmírně užili a všichni jsme se dozvěděli něco nového a zajímavého. Obzvlášť Terka, která si přeje v budoucnu být redaktorkou.

Četli jste někdy nějaké vydání Moravskoslezského deníku?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Ohodnoť příspěvek
HrůzaNelíbí se miJakžtakžLíbí se miVýborný (7 hlas/ů, průměr: 3,14 z 5)
 
Loading...

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *