Turecko byla má první navštívená země v Asii. Vybrali jsme si část jménem Oba, což je až na samém konci Alanye. Ubytovali jsme se v útulném apartmánu asi 100 m od pláže, kde nabízeli několik sportovních aktivit. 

Druhý den jsem jednu využil. Byla to projížďka na nafukovací matraci, kterou táhl skútr. Dostal jsem oranžovou záchrannou vestu, připoutal se k matraci ve tvaru křesla a vyrazili jsme na širé moře. Jízda byla mega super rychlá. Wow! Parádně jsem si ji užil. 

Chodili na různé procházky po okolí, někdy po promenádě podél pláže. Jednou jsme si dokonce půjčili segway a hodinu se na něm proháněli po okolních cestách. Mimo jiné jsme se projeli i kočárem s koňským spřežením. Nevynechal jsem ani projížďku na velbloudovi, kterou jsem si oblíbil již v Tunisku.

Prvním z našich výletů byl výlet do centra Alanye. Jeli jsme místním autobusem. Trochu nám trvalo zorientovat se v zastávkách, ale nakonec vše proběhlo bez problémů. Začali jsme prohlídkou místního bazaru. Uličky byly hezky upravené a uklizené. Za okamžik jsme došli k přístavu, kde byla spousta lodí. Prohlédli jsme si jej a pomalou chůzi se vydali k majáku. Z něj byl překrásný výhled na okolí. Poté jsme šli do překrásného palmového háje. Byl krásně udržovaný. Viděli jsme čistá jezírka, okolní stromky krásně sestříhané do různých tvarů a anglický trávník. Dál jsme pokračovali k mešitě, kterou jsme navštívili. WOW! Kam jsme se podívali, tam byly bohatě a nádherně zdobené stropy, zdi a také okna, obrovské křišťálové lustry a na zemi čistý, měkký peršan, prostě nádhera! 

Dalším naším výletem byl výlet do Pamukkale. Čekala nás 7 hodinová cesta autobusem! Naštěstí jsem to celé prospal a probudil se až na první plánované zastávce, kde nás čekala prohlídka krásné mešity. Po její prohlídce jsme pokračovali do kobercárny. Nejdříve jsme shlédli tkalcovnu, kde místní ženy tkaly koberce, dále barvírnu, kde se všechny nitě barvily přírodními barvami a nakonec nám bylo předvedeno, jak se nitky spřádají na kolovrátcích. Poté následovala prohlídka hotových koberců. Z kobercárny jsme již odjeli do Pamukkale. Pamukkale se česky řekne bavlněný hrad. Nejdříve jsme prošli historickou část Hierapolis a poté dorazili k sněhobílé hoře. V malých vápenitých minerálních jezírkách jsem se i koupal. Projít celé kaskády tam a zase zpět nám zabralo přes dvě hodiny.

Dalším z výletů, který jsme si nenechali ujít, byla Sealanye, což je obrovské venkovní delfinárium. Turecko je delfíními show proslulé, a tak vynechat tuto atrakci nepřipadalo v úvahu. Představení začalo s cvičenými lachtany. Byli velmi šikovní a ukázali nám vše, co dovedli. Skákali, aportovali, tancovali… Dokonce i zpívali a hráli na trumpety. Poté přišli na scénu dva delfíni. Předváděli také spoustu krásných věcí. Skákali přes kruhy, lovili kroužky, smáli se a mávali na nás. Celá show trvala zhruba hodinu. Nádhera!

Naším posledním výletem byla celodenní plavba na pirátské lodi, kterou jsme si vyhlédli hned zpočátku při naší návštěvě přístavu v Alanyi. Vyrazili jsme již známým autobusem do centra. Tentokrát se to obešlo bez zmatků a hledání. V přístavu jsme se nalodili a vyčkávali, až se loď naplní. Poté jsme vyrazili od břehu. Čekala nás 6,5 hodinová plavba spojená s koupáním. Pluli jsme kolem krásných skal a jeskyní. Při jedné zastávce na koupání jsme si dokonce do jedné zaplavali. Bylo v ní červené léčivé bahno. Ještě, než jsme odpluli zpět do přístavu, měl pro nás kapitán připravené malé překvapení. Převlékl se i se svou dcerou do pirátského oblečku a předvedli malou show. Dokonce mě na chvilku nechal stát u kormidla a řídit loď.

Turecko je velmi krásná a teplá země. Má spoustu krásných míst a památek. Hodně se mi zde líbilo.

Na webu vychází stejná verze článků jako v časopise. A protože do časopisu by se celý můj článek nevlezl musím jej nějakým způsobem zkrátit. Chcete li si tedy přečíst plnou verzi podívejte se na mé stránky kolemzeme.tode.cz. Kromě plné verze zde také najdete fotogalerii ke každému článku a mnohem více, tak se nezapomeňte podívat.


Ohodnoť příspěvek
HrůzaNelíbí se miJakžtakžLíbí se miVýborný (2 hlas/ů, průměr: 5,00 z 5)
 
Loading...

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *